Разширени вени и хемороиди: имат ли нещо общо?


Хроничната венозна болест и хемороидалната болест се проявяват по различни начини и с различни симптоми, но и двете имат общ произход – възпаление на вените. И двете заболявания засягат голям брой хора и са свързани с нарушения на кръвоносната система. Затова е важно те да бъдат лекувани още при появата на най-ранните симптоми, за да се избегне прогресивно им развитие до по-напреднали стадии и/или рецидиви.

Всъщност хемороидите са нормални кръвоносни съдове в ректума или аналния канал, които могат да се разширят или нарастнат в резултат на венозно възпаление. В началото на развитието си хемороидите често остават неразпознати. Те предизвикват лек сърбеж и парене по време на дефекация – симптоми, на които хората рядко обръщат внимание. Често се откриват следи от зацапване по бельото с кръв и слуз. С напредване на заболяването симптоматиката се задълбочава, като може да се появат болка, кървене по време и след изхождане, усещане за излизане на хемороидите навън. Още за хемороидалната болест можете да прочетете тук.

Най-честата начална проява на хроничната венозна болест е дискомфорт в краката, който постепенно прогресира до разширени вени, оток, хиперпигментация на кожата (оцветяване) и язви. Състоянието понякога е усложнено от дълбока или повърхностна тромбоза – образуване на кръвен съсирек, който запушва кръвоносен съд. Причина за появата и прогресирането на венозната болест могат да бъдат различни рискови фактори, някои от които са свързани с начина на живот и могат да бъдат променени.

Хроничната венозна болест е едно от най-често срещаните заболявания в съвременния свят и засяга до 60% от хората на възраст над 50 години.
Фактори, свързани с начина на живот, като наднормено тегло, липса на физическа активност
и продължително стоене в изправено положение, повишават вероятността от развитие на заболяването, като жените са изложени на по-висок риск в сравнение с мъжете. Наличието на фамилна обремененост за венозна болест, периодите на бременност и ражданията също повишават риска от развитие на това състояние.

60%   

Венозната болест засяга 60% от хората на възраст над 50 години.*

1/2      

1 от всеки 2 жени*

1/4      

1 от всеки 4 мъже*

ОСНОВНА ПРИЧИНА – ЛОШО ВЕНОЗНО КРЪВООБРАЩЕНИЕ

За разлика от артериите, вените имат много малко мускулни клетки в стените си. Те също нямат предимството на изпомпващото налягане от сърцето, за да циркулира кръвта през тях. Следователно, за да транспортират кръвта обратно към сърцето, вените зависят от извършването на движения, които упражняват натиск върху мускулите на краката ни. В допълнение, венозната кръв в краката ни също трябва да се бори с гравитацията. За да се предотврати връщането на кръвта надолу, вените са оборудвани с малки клапи. Те са крехки – ако венозната стена се разшири, те губят своята ефикасност. След това кръвта застоява в капилярите. Това активира имунната система, която от своя страна отключва възпалителните процеси, които водят до определени симптоми

ЛЕЧЕНИЕ

Текущо прилаганите лечения зависят от стадия на болестта. Обучаване на пациентите, физическа активност, поставяне на краката в повдигнато положение и контролиране на телесното тегло могат да забавят прогресията. Лечението с венотонични средства намалява тежестта на възпалителните реакции и облекчава симптомите на хроничната венозната болест. Разширените вени могат да бъдат хирургично отстранени или затворени (запечатани) чрез радиофреквентна или лазерна аблация или инжектиране на химическо втвърдяващо средство (склеротерапия).

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗАПОМНИМ

  1. Водете здравословен начин на живот. Предприемането на някои мерки, свързани с начина на живот, като физическа активност, редовно масажиране на краката, промени в хранителния режим и повдигнато положение на краката през нощта, може да спомогне за забавяне на настъпването и прогресията на хроничната венозна болест. 
  2. Бъдете проактивни. Консултирайте се с лекар веднага при поява на симптоми. Независимо от стадия на заболяването, лечението е важно за облекчаване на симптомите и предотвратяване на усложнения при тази прогресивна болест.
  3. Предлагат се различни лечения. Те могат да включват веноактивни средства, радиофреквентна аблация, лазерна терапия, склеротерапия и др. спрямо стадия на заболяването и преценката на лекуващия лекар.

*Източници:

Guex J-J, Allaert FA. Observatory for screening and management of vein disease in general medicine. Phlébologie 2012, 65, 2; Crebassa V., Roucaute T., Guexx J.J, Allaert F.A, Heredity and chronic veinous disorders: the end of the dogma of a predominant maternal heredity? Phlébologie 2014, 67, 3, p,13-21