Новини

Националната кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ поставя фокус върху навременното диагностициране на хроничната венозна болест

Съвместната инициатива на БНДСЕХА и venite.bg продължава до септември и включва безплатни профилактични консултации за ХВБ За пета поредна година през април месец започва Националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“. Тя се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА) съвместно със сайта venite.bg. Своя поход продължава … Continue reading “Националната кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ поставя фокус върху навременното диагностициране на хроничната венозна болест”

Прочети повече
Разширени вени и хемороиди: имат ли нещо общо?

Хроничната венозна болест и хемороидалната болест се проявяват по различни начини и с различни симптоми, но и двете имат общ произход – възпаление на вените. И двете заболявания засягат голям брой хора и са свързани с нарушения на кръвоносната система. Затова е важно те да бъдат лекувани още при появата на най-ранните симптоми, за да … Continue reading “Разширени вени и хемороиди: имат ли нещо общо?”

Прочети повече
Липсата на движениe – рисков фактор за развитие на хемороиди

Мит или истина е, че хората, които водят заседнал начин на живот, са по-застрашени от другите? Липсата на достатъчно движениe и спорт се превръща в проблем за все повече хора, особено в последните години, когато пандемията ни наложи коренно различен начин на живот. Мнозина останаха да работят вкъщи, прекарвайки с часове пред компютрите. Други просто … Continue reading “Липсата на движениe – рисков фактор за развитие на хемороиди”

Прочети повече
Един мит по-малко: начинът на живот е по-важен от наследствеността при хемороидалната болест

Фибри, вода, движение и още нещо е правилният подход Хемороидите са кръвоносни съдове, разположени високо в аналния канал. Те са част от нормалната анатомия и физиологичното функциониране на тялото. Когато обаче започнат да напомнят за себе си, това може да бъде болестно състояние, наречено хемороидална болест. Те могат да нараснат, да се спуснат надолу по … Continue reading “Един мит по-малко: начинът на живот е по-важен от наследствеността при хемороидалната болест”

Прочети повече
Съществуват ли професии, рискови за развитие на хемороиди?

Хората, които прекарват дълго време седнали на рaботното си място, често имат проблеми с повишаване на теглото и чревен дисбаланс Хемороидите измъчват хората от векове. Малцина знаят, че дори френският император Наполеон Бонапарт страдал от възпалени хемороиди и това била еднa от причините да загуби битката при Ватерло, твърди Фил Мейсън в книгата си „Наполеон, … Continue reading “Съществуват ли професии, рискови за развитие на хемороиди?”

Прочети повече
Почти всеки трети човек има проблем с хемороидите, Магистър фармацевт Александра Миткова

Днес ще Ви запознаем с магистър фармацевт Александра Миткова. Тя е завършила фармация в Медицински университет-Пловдив през 2010 г. Вече 10 години работи като фармацевт. Управител е в аптеки “Медея”. Обича специалността си и работи с удоволствие на първа линия, като всеки ден се среща с пациенти и ги консултира. Може ли фармацевтът да бъде … Continue reading “Почти всеки трети човек има проблем с хемороидите, Магистър фармацевт Александра Миткова”

Прочети повече
5 важни неща, които трябва да знаеш за хемороидите

Хемороидите не са тема, за която човек се замисля, освен ако не се сблъска пряко със симптомите. Фактът, че всички хора всъщност имат хемороиди, е малко известен. Може и да звучи стряскащо, но е самата истина. Хемороидите са нещо напълно нормално за всеки човек. Всъщност представляват кръвоносни съдове, разположени в аналния канал, които дават допълнителна … Continue reading “5 важни неща, които трябва да знаеш за хемороидите”

Прочети повече
При безплатните профилактични прегледи в 22 града – над 60% от хората са диагностицирани в ранни стадии на хроничната венозна болест

Четвъртото издание на „Вземи краката си в ръце активно“ – националната информационна кампания за хроничната венозна болест регистрира рекорден интерес Резултатите от безплатните медицински прегледи потвърдиха тревожната тенденция, че разширените вени или т.нар. хронична венозна болест продължава да се подценява и да не се лекува. Статистиката от прегледите сочи, че 50% от хората не предприемат … Continue reading “При безплатните профилактични прегледи в 22 града – над 60% от хората са диагностицирани в ранни стадии на хроничната венозна болест”

Прочети повече
„Не подценявайте разширените вени!“ предупреждава магистър-фармацевт Мария Каназирева

Те са заболяване, което трябва да се лекува системно и не са само естетичен проблем Въпрос 1: Кои са най-честите оплаквания, за които споделят пациентите Ви, търсещи решение на неприятните разширени вени? Кои симптоми предизвикват най-голямо притеснение? Отговор: Често хората, които страдат от разширени вени, а това са най-вече представителките на нежния пол, защото те … Continue reading “„Не подценявайте разширените вени!“ предупреждава магистър-фармацевт Мария Каназирева”

Прочети повече
Вземи краката си в ръце с Краченица

Кой не е чувал за ръченица? Българските народни танци са известни с красотата си и огромната полза за тялото и духа. Именно те са вдъхновението, довело да създаването през 2021 г. на танца Краченица. Новата танцова стъпка е замислена специално с грижа за активни и красиви крака и може да се практикува , за да … Continue reading “Вземи краката си в ръце с Краченица”

Прочети повече
Деси Бакърджиева: Моят маршрут срещу разширените вени

“Разширените вени се появяват в сравнително ранна възраст и засягат около 50% от населението. За съжаление това социално значимо заболяване често остава недиагностицирано и нелекувано, а това може да доведе до сериозни последици. Ето защо съм много мотивирана да подпомогна кампанията, която се провежда от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология и … Continue reading “Деси Бакърджиева: Моят маршрут срещу разширените вени”

Прочети повече
Интервю на доц. Петков в „100% будни“ по БНТ за Националната информационна кампания “Вземи краката си в ръце активно”

За традиционната кампания „Вземи краката си в ръце активно“, която се провежда през последните четири години от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиолигия съвместно със сайта venite.bg и всички интересни инициативи, които се случват.    За мисията на кампанията – повишаване на информираността; за причините, основните начини за превенция, необходимостта от … Continue reading “Интервю на доц. Петков в „100% будни“ по БНТ за Националната информационна кампания “Вземи краката си в ръце активно””

Прочети повече