Симптоми на хронична венозна болест - болка, тежест, подуване, зачервяване, чувство за затопляне, мравучкане, нощни крампи и намалена чувствителност на краката.

Какво представляват?

Само когато разполагаме с достатъчно информация за нещо, можем да го победим. Ако четеш тук, това е чудесна първа стъпка.

Хроничната венозна болест (ХВБ) засяга около 50% от българите, като се среща по-често сред женския пол. Заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано, което води до сериозни последици.

Има много признаци, които ще ти подскажат, че трябва да предприемеш действия.
Едни от най-честите първи симптоми на хроничната венозна болест са: болка, тежест, подуване, зачервяване, чувство за затопляне, мравучкане, нощни крампи и намалена чувствителност на краката.

Краката бързо се уморяват, с наближаване на вечерта ходилата отичат. Започваш да усещаш чувство на тежест и скованост в мускулите на прасците. Появяват се умерено разширени вени, които се виждат под кожата. При натискане или повдигане на крака, вените намаляват обема си или изчезват.

За щастие, ранното и интензивно лечение може да предотврати развитието на хронична венозна болест към по-тежките ѝ стадии и да доведе до значително подобряване начина на живот.

За вените

Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. Когато ходим, мускулите ни се съкращават и подпомагат придвижването на кръвта по вените. Но когато стоим продължително време в една и съща позиция, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото.

Разширени вени

С времето част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници, което може да доведе до венозна хипертония и до разширяването на вените. Обикновено рядко обръщаме внимание на ранните симптоми, тъй като в началния стадий все още не се забелязват трайно разширени венозни съдове.

Разширени вени

Какво се случва с годините?

Венозните стени се отпускат под натиска на все по-голямото количество кръв. Тогава течността започва да преминава от вените към тъканите, вместо обратно. Краката се подуват и започват да болят.

Поради забавения кръвоток във вените се задържат голямо количество отпадни продукти и формени елементи на кръвта (еритроцити, левкоцити, тромбоцити). Те спомагат за развитието на възпалителни процеси, които водят до структурни и функционални изменения на вените.

Появяват се външни изменения на съдовете под формата на „звездички” и разширени вени. Кожата в областта на глезените става суха и чувствителна към травми.

Появяват се външни изменения на съдовете под формата на „звездички” и разширени вени. Кожата в областта на глезените става суха и чувствителна към травми.

Какви може да са последствията?

Всички искаме да имаме красиви крака. А разширените вени не помагат в това отношение.

Освен проблеми от естетичен характер обаче може да се развият и състояния като флебит, тромбоза, екземи и язви.
Най-сериозното от тях е образуването на тромби в разширените вени. При усложнение то може да доведе до венозна гангрена или хеморагична некроза в острата си фаза, а това от своя страна – до загуба на крайника. Ако тромбът се откъсне, той най-често попада в белите дробове и води до животозастрашаващо състояние – белодробната тромбемболия.

Знаем, звучи малко страшно, но с навременни стъпки в правилната посока ще се радваш на здравословен и щастлив живот.