Симптоми на хронична венозна болест - болка, тежест, подуване, зачервяване, чувство за затопляне, мравучкане, нощни крампи и намалена чувствителност на краката.

Какво представляват?

Само когато разполагаме с достатъчно информация за нещо, можем да го победим. Ако четеш тук, това е чудесна първа стъпка.

Хроничната венозна болест (ХВБ) засяга около 50% от българите, като се среща по-често сред женския пол. Заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано, което води до сериозни последици.

Има много признаци, които ще ти подскажат, че трябва да предприемеш действия.
Едни от най-честите първи симптоми на хроничната венозна болест са: болка, тежест, подуване, зачервяване, чувство за затопляне, мравучкане, нощни крампи и намалена чувствителност на краката.

Краката бързо се уморяват, с наближаване на вечерта ходилата отичат. Започваш да усещаш чувство на тежест и скованост в мускулите на прасците. Появяват се умерено разширени вени, които се виждат под кожата. При натискане или повдигане на крака, вените намаляват обема си или изчезват.

За щастие, ранното и интензивно лечение може да предотврати развитието на хронична венозна болест към по-тежките ѝ стадии и да доведе до значително подобряване начина на живот.

За вените

Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. Когато ходим, мускулите ни се съкращават и подпомагат придвижването на кръвта по вените. Но когато стоим продължително време в една и съща позиция, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото.

Разширени вени

С времето част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници, което може да доведе до венозна хипертония и до разширяването на вените. Обикновено рядко обръщаме внимание на ранните симптоми, тъй като в началния стадий все още не се забелязват трайно разширени венозни съдове.

Разширени вени

Какво се случва с годините?

Венозните стени се отпускат под натиска на все по-голямото количество кръв. Тогава течността започва да преминава от вените към тъканите, вместо обратно. Краката се подуват и започват да болят.

Поради забавения кръвоток във вените се задържат голямо количество отпадни продукти и формени елементи на кръвта (еритроцити, левкоцити, тромбоцити). Те спомагат за развитието на възпалителни процеси, които водят до структурни и функционални изменения на вените.

Появяват се външни изменения на съдовете под формата на „звездички” и разширени вени. Кожата в областта на глезените става суха и чувствителна към травми.

Появяват се външни изменения на съдовете под формата на „звездички” и разширени вени. Кожата в областта на глезените става суха и чувствителна към травми.

Стадии на Хроничната венозна болест

COs

Чувство за напрежение, тежест и бърза умора на краката, крампи,
сърбеж

C1

Подкожни видими телеангиектазиии ретикуларни вени <1 mm до <3 мм

C2

Варикозни вени >3 mm диаметър
Осезаеми на допир

C3

Видим оток, без кожни промени

C4

Пигментация, венозна екзема, липодерматосклероза

C5

Пигментация, венозна екзема, липодерматосклероза

C6

Пигментация, венозна екзема, липодерматосклероза

Честота на венозните симптоми при стадий C0S

Какви може да са последствията?

Всички искаме да имаме красиви крака. А разширените вени не помагат в това отношение.

Освен проблеми от естетичен характер обаче може да се развият и състояния като флебит, тромбоза, екземи и язви.
Най-сериозното от тях е образуването на тромби в разширените вени. При усложнение то може да доведе до венозна гангрена или хеморагична некроза в острата си фаза, а това от своя страна – до загуба на крайника. Ако тромбът се откъсне, той най-често попада в белите дробове и води до животозастрашаващо състояние – белодробната тромбемболия.

Знаем, звучи малко страшно, но с навременни стъпки в правилната посока ще се радваш на здравословен и щастлив живот.