Лесни стъпки за красиви крака

Грижата за краката не означава задължително дълги и тромави процедури. Всеки ден може да правиш малки стъпки за тяхното здраве. А в знак на благодарност краката ти с лекота ще те пренасят през най различни вълнуващи приключения.

При подуване на глезните се консултирайте с вашия личен лекар
Посещавай редовно лекаря си

Ако почувстваш болка и тежест в краката, подуване на глезените или вените на краката станат видими, посети личния си лекар. Така хроничната венозна болест ще може да се диагностицира рано и своевременно да ти бъдат предложени превантивни мерки и лечение. Флеботропните медикаменти са най-предписваните за облекчаване на венозните симптоми.

Масажирането на краката благоприятства при тежест в краката и подуване на глезните
Масажирай краката си по-често

Масажирай краката си при всеки удобен случай, като започваш от ходилата и продължаваш във възходяща посока. Масажът подобрява движението на кръвта във венозната система.

При болки в краката спете като ги поставите по-високо
Спи с поставени високо крака

Поставянето на краката на височина 10-15 см пo време на сън намалява венозния застой, като благоприятства венозното оттичане към сърцето.

Болка и тежест в краката могат да се появят при обувки с токчета
Носи обувки с подходяща височина

Избягвай обувки с равна подметка, както и тези с токчета, по-високи от 5 см. Стреми се да носиш обувки с ток между 3 и 5 см.

Носи свободни дрехи

Дрехи, които са твърде тесни, притискат вените и възпрепятстват венозното оттичане. Избирай свободни дрехи, като избягваш тесни панталони, корсети, колани.

Преодолей запека и намали излишните килограми

Запекът и наднорменото тегло причиняват повишено венозно налягане и могат да бъдат предотвратени с богата на фибри диета (плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб), повишен прием на течности (около 1,5 литра вода на ден) и ограничен прием на мазнини, тлъсто месо, кафе, алкохол.

хладен душ вечер при болка в краката
Завършвай вечерния си тоалет с хладен душ за краката

Завършването на тоалета със студен душ на краката отдолу нагоре в края на деня подобрява венозната функция и намалява чувството на болка и тежест в краката.

Продължителното излагане на топлина оказва негативно вличние при хронична венозна болест
Избягвай продължително излагане на топлина

Топлината предизвиква разширение на вените. По тази причина трябва да се избягват продължителното излагане на слънце, използването на топла кола маска, горещите вани и сауни.

Избери подходящ спорт

Извършвано редовно и с подходящи обувки, ходенето е най-доброто упражнение за благоприятстване движението на кръвта във вените. Спортувай плуване, бягане, каране на колело, танци. Избягвай спортове като тенис, хандбал, баскетбол. Те водят до разширяване на вените и забавят венозното връщане.

За да нямате болки и тежест в краката се движете при всеки удобен момент
Движи краката си във всеки удобен момент

Когато работата изисква продължително седене или стоене прав, прави кратки почивки, като се разхождаш или извършваш кръгообразни движения с краката. При продължителни пътувания с кола, влак или самолет раздвижването на краката и извършването на къси разходки на равномерни интервали от време оказва благотворно влияние върху венозното оттичане.
Не кръстосвай краката си и се опитвай да ги повдигаш по-често. Така кръвта се оттича от краката под въздействието на гравитацията.

Още грижа за краката

Направи си онлайн тест