Лесни стъпки за красиви крака

Грижата за краката не означава задължително дълги и тромави процедури. Всеки ден може да правиш малки стъпки за тяхното здраве. А в знак на благодарност краката ти с лекота ще те пренасят през най различни вълнуващи приключения.

Посещавай редовно лекаря си

Ако почувстваш болка и тежест в краката, подуване на глезените или вените на краката станат видими, посети личния си лекар. Така хроничната венозна болест ще може да се диагностицира рано и своевременно да ти бъдат предложени превантивни мерки и лечение. Флеботропните медикаменти са най-предписваните за облекчаване на венозните симптоми.

Масажирай краката си по-често

Масажирай краката си при всеки удобен случай, като започваш от ходилата и продължаваш във възходяща посока. Масажът подобрява движението на кръвта във венозната система.

Спи с поставени високо крака

Поставянето на краката на височина 10-15 см пo време на сън намалява венозния застой, като благоприятства венозното оттичане към сърцето.

Носи обувки с подходяща височина

Избягвай обувки с равна подметка, както и тези с токчета, по-високи от 5 см. Стреми се да носиш обувки с ток между 3 и 5 см.

Носи свободни дрехи

Дрехи, които са твърде тесни, притискат вените и възпрепятстват венозното оттичане. Избирай свободни дрехи, като избягваш тесни панталони, корсети, колани.

Преодолей запека и намали излишните килограми

Запекът и наднорменото тегло причиняват повишено венозно налягане и могат да бъдат предотвратени с богата на фибри диета (плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб), повишен прием на течности (около 1,5 литра вода на ден) и ограничен прием на мазнини, тлъсто месо, кафе, алкохол.

Завършвай вечерния си тоалет с хладен душ за краката

Завършването на тоалета със студен душ на краката отдолу нагоре в края на деня подобрява венозната функция и намалява чувството на болка и тежест в краката.

Избягвай продължително излагане на топлина

Топлината предизвиква разширение на вените. По тази причина трябва да се избягват продължителното излагане на слънце, използването на топла кола маска, горещите вани и сауни.

Избери подходящ спорт

Извършвано редовно и с подходящи обувки, ходенето е най-доброто упражнение за благоприятстване движението на кръвта във вените. Спортувай плуване, бягане, каране на колело, танци. Избягвай спортове като тенис, хандбал, баскетбол. Те водят до разширяване на вените и забавят венозното връщане.

Движи краката си във всеки удобен момент

Когато работата изисква продължително седене или стоене прав, прави кратки почивки, като се разхождаш или извършваш кръгообразни движения с краката. При продължителни пътувания с кола, влак или самолет раздвижването на краката и извършването на къси разходки на равномерни интервали от време оказва благотворно влияние върху венозното оттичане.
Не кръстосвай краката си и се опитвай да ги повдигаш по-често. Така кръвта се оттича от краката под въздействието на гравитацията.

Още грижа за краката

Направи си онлайн тест

Цедралекс®

Енергизиращ крем

Цедралекс е козметичен продукт – енергизиращ крем с екстракт от корсикански лимон и ментол с тройно действие. Кремът облекчава незабавно усещането за тежест и умора в краката, охлажда и хидратира.