При безплатните профилактични прегледи в 22 града – над 60% от хората са диагностицирани в ранни стадии на хроничната венозна болест


Четвъртото издание на „Вземи краката си в ръце активно“ – националната информационна кампания за хроничната венозна болест регистрира рекорден интерес

Резултатите от безплатните медицински прегледи потвърдиха тревожната тенденция, че разширените вени или т.нар. хронична венозна болест продължава да се подценява и да не се лекува. Статистиката от прегледите сочи, че 50% от хората не предприемат никаква терапия, въпреки че имат проблем с разширените вени от дълго време. Тази година прегледите бяха проведени в 22 български града, като обхванаха над 1500 пациенти – с 20% повече от 2021 г. От тях над 1300 пациенти са диагностицирани със симптоми и признаци на хроничната венозна болест. Добрата новина е, че бе провокиран интересът на повече хора на млада и средна възраст да се погрижат за здравето на краката си – 64% от прегледаните са в ранните стадии на заболяването, а броят на диагностицираните в най-началния етап на ХВБ е удвоен в сравнение с миналата година.

На фона на тези данни водещи лекари в областта на венозната патология у нас засилиха становището си за необходимостта от повишаване на информираността на здравните специалисти и на пациентите относно ранната диагностика и своевременното лечение на заболяването чрез провеждане на регулярни образователни инициативи.

Тази година е важна и с изготвянето и разпространението на експертно становище на БНДСЕХА, което има за цел да потвърди ползите от навременното лечение на пациенти във всички стадии на хроничната венозна болест с венотонични медикаменти съобразно международните и националните ръководства за диагностика и лечение. „Хроничният и прогресивен характер на венозната болест изисква провеждането на системно и дългосрочно лечение с венотонични медикаменти съобразно най-новите научни доказателства и препоръките на водещите експерти, залегнали в наскоро изготвеното Консенсусно становище за лечение на ХВБ. Ключова е ролята на всички нас – здравните специалисти – съдови хирурзи, ангиолози, общопрактикуващи лекари, фармацевти, които трябва да разясняваме на пациентите, че т.нар. разширени вени не са само козметичен проблем, а заболяване, в основата на което стои венозно възпаление. Важно е да противодействаме на този възпалителен процес и да наблегнем на необходимостта от навременна и постоянна грижа за венозното здраве както при всички останали хронични заболявания като артериална хипертония, диабет и др.“, отбелязва доц. Димитър Петков, председател на БНДСЕХА.  Според него е от изключително значение хората да са добре информирани за основните рискови фактори за развитие на заболяването: наднормено тегло, липса на движение, небалансиран хранителен режим, фамилна обремененост. Освен това, при поява на тревожни симптоми като умора в крайниците, болка и тежест, крампи и оток, е необходимо пациентите да потърсят своевременна консултация с медицински специалист. Грижата за краката и за венозното здраве е особено важна през летните месеци, тъй като топлото време задълбочава симптомите, но не трябва да се пренебрегва и през останалата част от годината. Специалистите по венозни заболявания споделят, че  хроничната венозна болест не спи зимен сън и затова съветват грижата за венозното здраве и терапията с веноактивни медикаменти да продължи целогодишно. По време на кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ бяха публикувани още данни от национално скринингово изследване относно заболеваемостта, интервюта с експерти, информационни материали и др.

Голям успех отбеляза и инициативата „Пътешествие с мисия“, която миналата година мотивира стотици хиляди да участват и да изминат заедно над 10 млн. крачки, се разгърна с още по-впечатляващи постижения, отчитайки почти 16 млн. крачки в рамките на кампанията за 2022 година, което надмина поставената цел от 12 млн. крачки.

От месец юни множеството от желаещи да се включат в  „Пътешествие с мисия из Европа“ се вляха в „Отбор с мисия“ и с лекота покориха и надминаха тазгодишната цел. Локациите включваха не само красивите маршрути в България, както беше миналата година, но и различни страни в Европа – Италия, Франция, Гърция, Испания и Португалия.

Всеки участник можеше да следи броя на извървените крачки във фейсбук групата Пътешествие с Мисия и на сайта www.venite.bg, а запленяващият танц „Краченица“, създаден специално с грижа за активни и красиви крака, намери своето важно място и в тазгодишната кампания.

Редом със специалната хореография, която подобрява венозната циркулация, тонизира и подпомага усещането за лекота, на огромен успех се радваше и предизвикателството #ПътувайИТанцувай. Победителите в него се насладиха на незабравими разходки в компанията на лицето на кампанията Деси Бакърджиева, травъл блогъра от bulgarianonthego Любомира и лайфстайл инфлуенсъра Силвия Дамянова.