5 важни неща, които трябва да знаеш за хемороидите


Хемороидите не са тема, за която човек се замисля, освен ако не се сблъска пряко със симптомите. Фактът, че всички хора всъщност имат хемороиди, е малко известен. Може и да звучи стряскащо, но е самата истина. Хемороидите са нещо напълно нормално за всеки човек. Всъщност представляват кръвоносни съдове, разположени в аналния канал, които дават допълнителна опора. Както мускулите на тазовото дъно помагат да задържим урината си, когато се смеем или кашляме, така и хемороидалната тъкан прави същото по отношение на газовете и изхожданията.

Хората обаче започват да забелязват, че имат хемороиди, когато се появят първите симптоми. Дотогава почти никой не се и замисля какво представляват.

Всъщност хемороидалната болест е често срещана и според здравните експерти 1 от всеки 4 души страда от нея. A 40% от хората търсят сами решение на проблема и избягват консултации с лекар, защото смятат заболяването за срамно. Ако досега не сте страдали от дискомфорт, свързан с хемороидите и не сте наясно със заболяването, ето и петте най-важни неща, които всеки трябва да знае.  

  1. Какво всъщност представляват хемороидите?

Хемороидите са нормални кръвоносни съдове в ректума или аналния канал, които могат да се разширят или нарастнат. Някога те се спускат се надолу по канала и могат да излязат извън ануса.  Възможно е също, когато се възпалят, по аналната тъкан да се появят сърбящи и болезнени подутини.

  • Видове хемороиди

Съществуват два различни вида хемороиди – вътрешни и външни.

Външните са разположени под кожата, заобикаляща ануса. Обикновено точно тях можем да „усетим“, когато се влошат – издуват се, предизвикват сърбеж, болка или кървене при изхождане. Вътрешните хемороиди, от друга страна, се намират вътре в аналния канал. Тях не можем да видим и тъй като не са покрити с кожа, няма да усетим и симптоми, в случай че се възпалят.  При вътрешните хемороиди обаче съществува по-голяма вероятност от кървене. Ако ситуацията стане сериозна, те могат да пролабират или да изпаднат от ануса.

  • Причини за появата на симптоми

Според здравните специалисти, основна причина за развитие на хемороидална болест се смята  натискът в коремната област, независимо дали е причинен от напъване при ходене до тоалетна поради хроничен запек или дори от извършване на тежки физически натоварвания, свързани с работа или спорт.

Той води до разтягане и отслабване на тъканта с течение на времето,  разширяване на кръвоносните съдове в областта на ануса, което пък предизвиква навлизане на повече кръв, подуване и евентуално кървене.

2. Кога да се обърнете към лекар?

Ако досега не сте имали проблем с хемороидите, но отскоро изпитвате някой от следните тревожни симптоми, е добре да се консултирате с лекар специалистболка и дискомфорт в аналната област, които продължават твърде дълго; сърбеж, парене или подуване в аналната област; кръв или зацапване по бельото или тоалетната хартия;

3. Как да се предпазите?

Може и да ви се струва странно, но според лекарите продължителното стоене в тоалетната е част от проблема, свързан с развитието на хемороидална болест. Съвременните хората са склонни да прекарват дълго време в седнало положение върху тоалетната чиния, дори и да нямат запек: свикнали са да четат или играят на телефона. Според лекарите обаче това е вреден навик. Докато сте седнали там, натискът върху аналната тъкан нараства, което допринася за натрупване на кръв в хемороидите и за тяхното подуване. Добрият режим на изхождане е първата стъпка за предпазване от поява на възпалени хемороиди.  Добре е да ограничите времето, което прекарвате в тоалетната. Не се изкушавайте и не носете със себе си телефон или нещо за четене.

Начинът на хранене също се приема за ключов фактор, който влияе върху здравето на стомашно-чревния тракт и съответно развитие на хемороидална болест. Добре е да приемате храни с високо съдържание на фибри и да пиете по-големи количества вода.  Може да включите в менюто си пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и бобови растения. Отделно от това пиенето на вода, бистра супа или сокове с ниско съдържание на захар може да помогне за доброто състояние на корема и червата.

Ако желаете да получавате още полезна информация, можете да заявите получване на бюлетин тук.