Често задавани въпросиКак се разпознава хемороидопатията?

Имам кървене, секреция на слуз, сърбеж и болка в аналната област. Имам ли хемороиди?

Вашите симптоми са подобни на тези при хемороидална криза. Трябва да се консултирате с Вашия лекар, тъй като има различни решения на проблема.

Кога и с кого трябва да се консултирам по повод хемороиди?

Ако периодично имате най-малко един от следните симптоми: кървене, анален дискомфорт и болка, повишено отделяне на слуз, локално дразнене, отпускане на сфинктера, консултирайте се с Вашия личен лекар/специалист/фармацевт. Вашият личен лекар/ОПЛ ще проведе клиничен преглед и ако е необходимо, ще Ви насочи към специалист за допълнителни изследвания.

Как може моят лекар да установи, че страдам от хемороидална болест?

Вашият лекар ще проведе клиничен предглед, изразяващ се в оглед на ректума за установяване на наличие на външни хемороиди и пролапс на вътрешни хемороиди. Диагнозата вътрешни хемороиди се поставя чрез проктоскопия.Начин на живот и превенция на хемороидални симптоми

Могат ли промените в моя режим на хранене да спомогнат за предотвратяване на хемороидални кризи?

Спазването на балансирана диета, богата на естествени фибри, и избягването на пикантни храни, кофеин, чай и алкохол, може да спомогне за предотвратяване на симптомите на хемороиди.

Може ли спортуването да забави настъпването на хемороидална криза?

Зависи от вида спорт. Някои спортове, като ходене и плуване, са полезни, тъй като подобряват венозното кръвообращение. Обаче спортове, като вдигане на тежести, каране на колело, езда, както и упражнения, изискващи продължително седене, влошават хемороидите и трябва да бъдат избягвани.