За хемороидитеВъншни и вътрешни хемороиди

Всички имат хемороиди. Те са част от нормалната анатомия и физиологичното функциониране на вашето тяло. Но когато хемороидите започват да напомнят за себе си, това може да бъде болестно състояние, наречено хемороидална болест.

Хемороидалната болест е заболяване с добра диагноза, което обаче често предизвиква тежко страдание. Въпреки, че причините за възникването му са много, значителен брой от предразполагащите фактори са добре познати.

Те включват някои хранителни навици, които не трябва да се подценяват, тъй като могат да се повлияят благотворно с малки промени в начина на живот и с диетични мерки.

 

Какво представляват хемороидите?

Това са кръвоносни съдове, разположени високо в аналния канал. Понякога хемороидите са причина за кръв в изпражненията. Също така те могат да нараснат, да се спуснат надолу по канала и да излязат извън ануса: това се нарича хемороидален пролапс. Нормалните вътрешни хемороиди стават видими и могат да причинят дискомфорт, болка или кървене.

Кои са основните симптоми?

В ранния I-ви стадий на развитието си хемороидите често остават неразпознати. Те предизвикват лек сърбеж и парене по време на дефекация – симптоми, на които болните рядко обръщат внимание. Често се откриват следи от зацапване по бельото с кръв и слуз. С напредване на заболяването симптоматиката се задълбочава:

  • кървене по време и след изхождане – алена, ярка кръв върху изпражненията или тоалетната хартия, или тоалетната чиния. Незабавното прибиране на излезлите хемороидални възли значително намалява кървенето;
  • болка;
  • усещане за излизане навън на хемороидите;
  • силна болка в аналната област – обикновено се дължи на остра тромбоза на външен хемороидален възел. Много често причината е запек или продължително седене;
  • при последните III и IV стадий пациентът усеща пролапса (излизането на вътрешните хемороиди извън ануса) като дразнеща подутина в аналната област. Много често е чувството за непълно изхождане – много анорактални проблеми, като фисури, фистули, абсцеси, анален сърбеж, имат подобни симптоми и неправилно се свързват с хемороиди.
    Хемороидалната болест засяга и двата пола с еднаква честота, като след 50-годишна възраст половината от населението страда от хемороиди. Честотата й е по-висока сред пациентите с чревна дисфункция, с някои чернодробни заболявания (например цироза, портална хипертония) или по време на бременност.

Кога и как трябва да се лекуват хемороидите?

Във всички случаи трябва да се вземат мерки за лечение на запека, особено при наличие на клинични симптоми (анален дискомфорт, секреция, кръв в изпражненията и др.). Тези симптоми обикновено се проявяват при „криза“. В такива случаи подходящото медикаментозно лечение води до бързо и ефективно облекчаване на симптомите. Възможни са и оперативни или мини-инвазивни методи за лечение, в зависимост от стадия на заболяването.

• ПРИЧИНА ЗА АНАЛНО КЪРВЕНЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПО-ТЕЖКО ЗАБОЛЯВАНЕ.
• САМО ВАШИЯТ ЛЕКАР МОЖЕ ДА ПОСТАВИ ПРАВИЛНАТА ДИАГНОЗА И ДА НАЗНАЧИ НЕОБХОДИМИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ЛЕЧЕНИЕ.
•АКО ЛЕКАРЯТ ВИ ДИАГНОСТИЦИРА НЯКАКВА СТЕПЕН НА ХЕМОРОИДАЛНА БОЛЕСТ, НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ВИ ПРЕДПИШЕ, ПРОМЕНИ В НАЧИНА НА ЖИВОТ, ВЕНОТОНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ И В ДОПЪЛНЕНИЕ – ЛОКАЛНО ЛЕЧЕНИЕ. ВЪЗМОЖНО Е СЪЩО НАЗНАЧАВАНЕТО НА ХИРУРГИЧНО ЛЕЧЕНИЕ.