Често задавани въпросиКак се разпознава Хроничната Венозна Болест?

От известно време имам болка, тежест и подуване на краката. Имам ли нарушено венозно кръвообращение?

Вашите симптоми са подобни на тези при хронична венозна болест. Трябва да се консултирате с Вашия лекар, тъй като има различни решения на проблема.

Имам умора и болка в краката в края на деня. На какво може да се дължи това и какво трябва да направя?

Това може да са симптоми, свързвани с хронична венозна болест поради недобро венозно кръвообращение. Можете да избегнете влошаване на проблема, като вземете мерки, свързани с ежедневния начин на живот. Освен това, трябва да се консултирате с Вашия лекар, тъй като има някои ефективни начини на лечение, които могат да бъдат предприети за облекчаване на симптомите и предотвратяване на усложнения.

След пътуване със самолет краката ми често са отекли и ме болят. Каква е причината за това?

Това може да се дължи на венозен застой в краката, който настъпва, когато седите продължително време без да се движите и така кръвта по-трудно се връща към сърцето. Трябва да се консултирате с Вашия лекар, тъй като има няколко решения на проблема.

Когато съм на работа стоя прав продължително време. В края на деня краката ми често са отекли и ме болят. На какво се дължи това?

Това се дължи на венозен застой, който настъпва, когато стоите прав продължително време без да се движите, така че кръвта да може да се движи по-лесно към сърцето. Може да става дума за хронична венозна болест. Трябва да се консултирате с Вашия лекар, тъй като има различни решения на проблема.

Кога с кого мога да се консултирам?

Ако имате най-малко един от следните симптоми, особено в края на деня: дискомфорт в краката, болка, усещане за подуване, нощни крампи, сърбеж и усещане за умора, и/или имате признаци като разширени вени и оток, трябва да се консултирате с личния си лекар/специалист/фармацевт. Вашият личен лекар ще извърши клиничен преглед и, ако е необходимо, ще Ви насочи към специалист (ангиолог или съдов хирург) за допълнителни изследвания.

Как може моят личен лекар да диагностицира хронична венозна болест?

Вашият лекар ще проведе клиничен преглед, състоящ се от обикновен визуален оглед и палпиране на краката. За допълнителни изследвания, той използва неинвазивен метод, наречен Доплер ехография, за изследване на венозния кръвоток и установяване на наличие на нарушения.Начин на живот и превенция на симптомите на Хронична Венозна Болест

Може ли спортуването да забави настъпването на хронична венозна болест?

Зависи от вида спорт. Някои спортове като ходене, каране на колело, плуване и танци, са полезни, тъй като,в резултат на съкращаването на мускулите, стимулират кръвотока нагоре към сърцето и оттам и венозното кръвообращение. За разлика от тях, интензивните спортове като тенис, баскетбол и футбол не се препоръчват, тъй като те водят до разтягане на вените и забавят венозното връщане.

Могат ли пероралните противозачатъчни средства да доведат до появата на варикозни вени?

Всички хормонални терапии влияят отрицателно на вените. Например, при анамнеза за флебит, противозачатъчните хапчета са противопоказани. Но силата на ефекта зависи от вида на хапчето, тъй като се предлагат различни дозировки. Противозачатъчните хапчета от ново поколение, съдържащи ниска доза прогестерон или естроген, имат слаб ефект върху разширените вени, за разлика от хапчетата от по-старо поколение, които могат да повишат риска от тяхната поява. Консултирайте се с Вашия гинеколог, за да разберете кое противозачатъчно средство е най-подходащо за Вас.

Бременностите са рисков фактор за развитие на хронична венозна болест. Какво мога да направя, за да намаля риска?

Бременноста не е толкова проблематична. Можете да намалите риска като предприемете мерки, свързани с ежедневния начин на живот. В допълнение на това, Вашият лекар ще Ви помогне да намерите решения за подобряване на симтомите на венозна недостатъчност като болка, тежест или оток на краката по време на бременност. Не се колебайте да обсъдите симптомите с Вашия лекар.

Спането с леко повдигнати крака подпомага ли венозното връщане?

Да, повдигането на долната част на леглото с 10-15 cm, улеснява венозното връщане, но при едно условие: че не страдате от сърдечна недостатъчност.

Може ли намаляването на теглото да спомогне за облекчаване на моите симптоми?

Наднорменото тегло и затлъстяването са считани за фактори, водещи до влошаване на венозната недостатъчност. Затова, ако сте с наднормено тегло, отслабването може да облекчи вашите симптоми.

Има ли начин за борба с разширените вени?

Появата на разширени вени отчасти се дължи на генетични фактори и фактори, свързани с начина на живот. Последните могат да бъдат повлияни чрез промени в ежедневните навици, което ще спомогне за намаляване на риска от поява на разширени вени или прогресирането им до по-сериозни стадии. Освен това, в допълнение към промените в начина на живот, при поява на ранни признаци на хронична венозна болест могат да бъдат предприети някои ефективни терапевтични мерки с цел предотвратяване на нейното прогресиране и появата на усложнения.Как прогресира Хроничната Венозна Болест?

В началото, имах само усещане за тежест в краката, но сега изпитвам болка и усещане за подуване. Ще се влошат ли тези симптоми?

Може да се касае за хронична венозна болест. Това е прогресиращо заболяване, което може да доведе до сериозни усложнения като поява на разширени вени, оток или язви.

Моят семеен лекар ми постави диагноза хронична венозна болест. Как може да прогресира тя, ако не бъде лекувана?

Хроничната венозна болест е хронично и прогресиращо състояние, дължащо се на възпалителен процес, водещ до увреждане на венозните структури. Като резултат, това състояние може да доведе до усложнения като разширени вени, оток или язви. За това е особено важно то да бъде лекувано от самото начало.