Един мит по-малко: начинът на живот е по-важен от наследствеността при хемороидалната болест


Фибри, вода, движение и още нещо е правилният подход

Хемороидите са кръвоносни съдове, разположени високо в аналния канал. Те са част от нормалната анатомия и физиологичното функциониране на тялото. Когато обаче започнат да напомнят за себе си, това може да бъде болестно състояние, наречено хемороидална болест. Те могат да нараснат, да се спуснат надолу по канала и да излязат извън ануса. Нормалните вътрешни хемороиди стават видими и могат да причинят дискомфорт, болка или кървене. Къде обаче е наследствеността в това уравнение? По всяка вероятност тя не играе особено съществена роля. Изградените навици  и начинът на живот всъщност се оказват по-важни.

До момента е известно само едно голямо проучване, което търси генетичната връзка при болестните състояния на хемороидите. Публикуваната през 2020 г. в научното издание BMJ статия[1] анализира генетични данни от 944 133 души и открива 102 независими места в генома, свързани с рисковете от хемороидална болест. Изследователите стигат до заключението, че това заболяване вероятно има генетичен компонент, който предразполага определени хора към дисфункция в мускулите и тъканите, поддържащи хемороидните вени. „Въпреки това нашата ДНК е само един възможен фактор“, обяснява Кристин Лий, гастроентеролог от Кливлънд, САЩ. „Смятаме, че има известен генетичен компонент, защото ако генетично имате по-слаби вени или по-слаб мускулен тонус, сте малко по-застрашени от развитие на хемороиди“, посочва тя[2]. Извън наследствеността всичко онова, което оказва сериозен натиск върху ректума, може да влоши хемороидите. Запек, бременност, вдигането на тежести или тежката физическа работа са само част от рисковите състояния и дейности.

Дали ще страдате от хемороиди или не може да е донякъде наследствено, но също така зависи от навиците – а те се формират отново в семейството, от ранна възраст. Ако родителите ви не са консумирали много фибри, то сигурно това се отнася и до вас. Липсата на достатъчно физическа активност може също да бъде „наследствена“. И затова вместо да  обвиняваме семейната обремененост, свързана с хемороидите,  можем да предприемем стъпки за промяна в навиците си.

Първо, наблегнете на фибрите и пиенето на достатъчно вода. Фибрите можете да си набавите като хапвате по-често боб, леща, както и плодове и зеленчуци заедно с кората. Постепенното увеличаване на дневния прием на фибри до 30 грама може да намали симптоматичните хемороиди (кървене или сърбеж), твърдят лекарите. Като цяло фибрите спомагат за намаляването на запека.

Достатъчният прием на вода и физическата активност също помагат за предпазване от запек. Но лекарите обръщат внимание на често пренебрегван момент и ни съветват да полагаме усилия да излезем от тоалетната веднага, щом сме готови. Навикът да се заседяваме на „едното място“ е поредният, който да преборим.

Във всеки случай ако проблемът с хемороидите се утежни, идеалният вариант е да разговаряте с лекар-специалист – темата отдавна не е табу, а съвременната медицина предлага ефективни средства за борба с хемороидалната болест.


[1] https://gut.bmj.com/content/70/8/1538

[2] https://www.wellandgood.com/are-hemorrhoids-genetic/