Деси Бакърджиева става лице на Националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“


Популярната актриса се присъединява към #ОтборСМисия за трети път в подкрепа на по-добрата информираност на българите относно хроничната венозна болест

Националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“, която се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА), съвместно със сайта venite.bg, навлиза в своята активна фаза.

За четвърта поредна година водещи лекари в областта на венозната патология у нас излязоха с общ призив за необходимостта от повишаване на информираността относно ранната диагностика на заболяването, а за да спомогне за популяризирането на ползите от навременното лечение на пациенти във всички стадии на хроничната венозна болест, лице на кампанията за трети път става  едно от най-обичаните лица на българската сцена – Деси Бакърджиева.

Водена от разбирането си за важността от поддържането на активен начин на живот, актрисата се присъединява към #ОтборСМисия и отново подава ръка на инициативата, за да спомогне информацията за заболяването да достигне до повече хора.

„Разширените вени са състояние, което много често се подценява, когато проблемът не е на лице. Липсата на движение води до застояване на кръвта и при хората с проблеми с вените може да причини усложнения като тромбофлебит или нещо още по-сериозно като дълбока венозна тромбоза. Venite.bg, заедно с Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, за пореден път подготвят поредица от инициативи, в които аз съм повече от щастлива да се включа. Винаги съм смятала, че упражненията у дома или навън са от огромно значение за нашето здраве. Всъщност един от основните фактори за появата на заболяването е обездвижването, но и прекаленото стоене прав, присъщо за моята професия, също не е полезно. Ето защо вярвам, че човек трябва да води активен начин на живот, а ако трябва да обърна внимание и на естетическата част на проблема, то разширените вени са повод и за сериозен дискомфорт, поради влошаване на външния вид на краката ни. Време е да спрем да се срамуваме и да се погрижим за своите крака, защото те го заслужават. Но е и време да обясним на хората, че грижата за нашите вени трябва да започне отвътре навън – с атака срещу венозното възпаление, което всъщност стои в основата на проблема.“, споделя Деси Бакърджиева.

Хроничната венозна болест (т.нар разширени вени) започва в сравнително ранна възраст. Засяга около 50% от населението, като се среща по-често сред жените. За съжаление заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано, което води до сериозни последици като например образуването на тромби в разширените вени, които биха могли да доведат до животозастрашаващи състояния.

В условията на последиците от световната пандемия от COVID-19, както и новите модели на home office, които ни се налага да следваме, обездвижването за съжаление е факт. Именно то е и една от основните причини, които могат да провокират появата на ХВБ и нашата задача е колкото е възможно повече хора да научат за начините за превенция и важността от търсене на специализирана помощ, ранна диагностика  и навременно лечение още при първи симптоми на заболяването.

В тази връзка през 2022 година кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ отново включва множество активности като традиционните безплатни профилактични прегледи в цялата страна,  публикуване на данни от национално скринингово изследване относно заболеваемостта, интервюта с експерти и др. Организаторите отправят поредно предизвикателство към хората с идеята да ги стимулират да се движат активно през предстоящите летни месеци. Инициативата „Пътешествие с мисия“, която миналата година мотивира стотици хиляди души да участват и да изминат заедно 10 млн. крачки, сега се разгръща повече. От юни до септември 2022 г. хората ще имат възможност да се включат в  „Пътешествие с мисия из Европа“. Така всички участници в „Отбор с мисия“ в тазгодишната надпревара ще могат заедно да постигнат още по-голямата цел от 12 млн. извървени крачки. Локациите ще включват не само красивите маршрути в България, както беше миналата година, но и  различни страни в Европа. Всеки участник ще може да следи броя на извървените крачки във фейсбук групата Пътешествие с Мисия и на сайта www.venite.bg. Запленяващият танц „Краченица“, създаден специално с грижа за активни и красиви крака, също ще има важно място в тазгодишната кампания. Всяка стъпка от специалната хореография подобрява венозната циркулация, тонизира и подпомага усещането за лекота в краката.

Кампанията „Вземи краката си в ръце“ ще се реализира в месеците април – септември 2022 г. с подкрепата на фармацевтична компания Servier и на сайта www.venite.bg.