Деси Бакърджиева: Моят маршрут срещу разширените вени


Разширените вени се появяват в сравнително ранна възраст и засягат около 50% от населението. За съжаление това социално значимо заболяване често остава недиагностицирано и нелекувано, а това може да доведе до сериозни последици. Ето защо съм много мотивирана да подпомогна кампанията, която се провежда от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология и с подкрепата на сайта www.venite.bg.

Здравей, тази година за трети път си посланик на кампанията „Вземи краката си в ръце активно“. Тя има за цел да насочи вниманието към проблемите с разширените вени. Ти самата какво научи от тази кампания?

Всеки знае колко нелицеприятни са разширените вени. Но участието ми като посланик на кампанията през годините ми помогна да си дам сметка, че всъщност става дума за сериозно заболяване – хроничната венозна болест, което се нуждае както от профилактика, така и от адекватна диагностика и лечение. Оказва се, че разширените вени се появяват в сравнително ранна възраст и засягат около 50% от населението. При това ние, жените, сме по-податливи на него, особено при бременност. За съжаление това социално значимо заболяване често остава недиагностицирано и нелекувано, а това може да доведе до сериозни последици. Ето защо съм много мотивирана да подпомогна кампанията, която се провежда от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология и с подкрепата на сайта www.venite.bg. За поредна година, като част от нея се проведоха профилактични прегледи при съдови хирурзи в цялата страна. За мен е чест да съдействам на лекарите в тази битка. Както знаете, с лекарското съсловие имам специални отношения, след като пресъздадох образа на д-р Лора Хинова в сериала „Откраднат живот“: това в рамките на шегата.

Професията ти на актриса не непременно щади краката. Какви грижи полагаш за тях?

Понякога репетициите за пиеса или снимките за филм продължават часове наред, в които се налага да стоим дълго време прави, не можеш да се храниш редовно, което е предпоставка за проблеми. Такова е всекидневието на повечето от нас – непрекъснато на крак, в движение, без достатъчно време за себе си. Така наред с хирурзите и фризьорите, и актьорите попадаме в рисковата група за поява на разширени вени, точно защото ни се налага да стоим прави с часове. Така че наистина се изисква отлично планиране на ангажиментите, за да се поддържа баланс. Мисля, че успявам, въпреки че нося няколко дини под една мишница: грижи за децата, актьорска и преподавателска работа. Ако се върнем на темата с вените, правя регулярни упражнения за крака. През лятото не пропускам да използвам венотоничен продукт, който подобрява комфорта и поддържа вените в добра кондиция в горещото време. Определено съм взела краката си в ръце и кампанията, на която съм лице, много ми помага за това.

Обездвижването и наднорменото тегло са сред рисковите фактори за появата на хроничната венозна болест. А ти си пример за успешна битка с килограмите. Как успя да се справиш?

След втората си бременност натрупах твърде много излишни килограми. Всички знаем колко е трудно да се справим с наднорменото тегло, но си струва – както по чисто здравословни, така и по естетически причини. Затова повиках неволята – т.е. мобилизирах волята си, и за 9 месеца от есента на 2021 г. досега свалих над 30 килограма. Тези резултати постигам постепенно – 4 пъти седмично спортувам и съблюдавам стриктна диета. Не вечерям, а през останалото време избягвам въглехидратите и месото.

Можеш ли да разкажеш малко повече за тазгодишното предизвикателство „Пътешествие с мисия“?

Организаторите на кампанията отправят поредно предизвикателство към хората с идеята да ги стимулират да се движат активно през летните месеци. Миналата година „Пътешествие с мисия“ мотивира стотици хиляди души да изминат заедно 10 млн. крачки, а сега се разгръща още повече. От юни до септември 2022 г. хората ще имат възможност да се включат в  „Пътешествие с мисия из Европа“. Така участниците в „Отбор с мисия“ в тазгодишната надпревара ще могат заедно да постигнат още по-високата цел от 12 млн. извървени крачки. Локациите вече включват не само красивите маршрути в България, както беше миналата година, но и  различни страни в Европа. Всеки участник ще може да следи броя на извървените крачки във фейсбук групата Пътешествие с Мисия и на сайта www.venite.bg. Запленяващият танц „Краченица“, създаден специално с грижа за активни и красиви крака, също ще има важно място в тазгодишната кампания. Всяка стъпка от специалната хореография подобрява венозната циркулация, тонизира и подпомага усещането за лекота в краката. Непременно разучете стъпките на този танц! Аз вече го направих.

Кой е твоят любим европейски (вкл. български) маршрут, който би последвала в това предизвикателство?

Обичам да пътувам из България, а любимите ми места са Западните Родопи и Странджа. От европейските дестинации – без изненада любимото ми място е пъпът на света, Париж. Едно средище на изящната словесност, на вълнуващата архитектура и изкуство, на високата мода и кулинария. Винаги съм готова да отскоча до там на посещение в Лувъра, както и да погледна града от Айфеловата кула – и за пореден път да се уверя, че краят му буквално не се вижда… Извън френската столица много харесвам и ботаническата градина в очарователната Ница. На добър час на всички, които ще пътуват у нас и на континента през това лято и ще се погрижат за здравето на вените!