Безплатни прегледи за разширени вени ще се проведат в 20 града на България


Информационната кампания „Вземи краката си в ръце активно“ се провежда за шести път с цел превенция и по-ефективно лечение на ХВБ

За шеста поредна година стартира кампанията „Вземи краката си в ръце активно“, която се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА) с подкрепата на фармацевтична компания Servier и на информационния уебсайт venite.bg. Инициативата си поставя за цел да спомогне за по-добра осведоменост на обществото за хроничната венозна болест (ХВБ, разширени вени), като поставя акцент върху превенцията, ранното диагностициране и навременното лечение на заболяването, което е сред най-често срещаните в днешно време. Като част от кампанията, БНДСЕХА организира безплатни профилактични прегледи, които ще се проведат в периода от 17 до 30 юни в 20 града в България.Записването за прегледите започва от 18 май в сайта venite.bg.

БНДСЕХА поема ангажимента да разясни комплексния характер и сериозността на хроничната венозна болест, както и да набележи ключови мерки за профилактика и контрол: посещението при съдов хирург и поддържането на активен начин на живот“, посочи председателят на БНДСЕХА доц. Димитър Петков. „При профилактичните прегледи през 2023 г. стана ясно, че над 80% от прегледаните пациенти бяха диагностицирани в ранни стадии на ХВБ. Над 31% са били с продължителност на симптомите между 1 и 5 години, а 20,5% – над 10 години. При лекуваните пациенти медикаментозно лечение са предприели 51,1%, а 11,3% са стигнали и до оперативна намеса. Миналогодишните данни потвърдиха широкото разпространение на заболяването и важността на информационната кампания, която провеждаме вече шеста година“, допълни доц. Петков.

На всички, които ги е грижа за здравето на краката, като част от „Вземи краката си в ръце активно“ уебсайтът venite.bg предлага изчерпателна и полезна информация за хроничната венозна болест. Сега на уебстраницата можете да проследите новите видео материали под рубриката „Мит или истина за ХВБ“.

Основните рискови фактори за развитието на хроничната венозна болест са наднорменото тегло, липсата на движение, небалансираният хранителен режим и фамилната обремененост. При появата на тревожни симптоми като умора в крайниците, болка и тежест, крампи и оток пациентите трябва да потърсят своевременна консултация със специалист. Грижата за краката и за венозното здраве е особено важна през летните месеци, тъй като топлото време изостря симптомите, които обаче можем да облекчим чрез терапия с венотонични медикаменти. По-напредналите форми на ХВБ изискват целогодишно лечение.

И тази година като част от кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ продължава инициативата „Пътешествие с мисия“, която насърчава хората да водят активен начин на живот, като ги мотивира да ходят повече пеша – доказана превенция на ХВБ. Миналата година за каузата на ХВБ превенцията бяха изминати над 13 млн. крачки както в ежедневието, така и по различни любими маршрути.